Cum să conduci pe timp de iarnă

Cum să conduci pe timp de iarnă

Cum să conduci pe timp de iarnă.


1. Asigură-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă. Întreținerea preventivă este cheia. Verifică bateria de acumulatori, sistemul de climatizare, ștergătoarele pentru parbriz și toate celelalte sisteme importante ale mașinii, ele trebuie să fie în stare bună de funcționare. Într-adevăr această întreținere preventivă este costisitoare, mai ales dacă o faci la un service specializat, dar vei cheltuii și mai mulți bani în cazul în care vei rămâne în pană în timpul condusului, mai ales dacă te afli pe un drum înzăpezit.

2. Pune-ți anvelope speciale pentru iarnă, acestea sunt obligatorii în situația în care drumul este acoperit de zăpadă, gheață sau polei. Cauciucurile de iarnă au o compoziție și o amprentă diferită față de cauciucurile obișnuite, și din aceste motive au o aderență sporită pe carosabilul umed și alunecos. În condițiile sezonului rece cauciucurile de iarnă sunt mai elastice și mai moi, spre deosebire de cele normale. La aceste cauciucuri se pot adăuga lanțuri antiderapante pentru situațiile extreme.

3. Mașinile cu tracțiune pe spate sunt mai dificil de condus pe timp de iarnă deoarece partea din spate a mașinii este mai ușoară, astfel aderența roților este scăzută. Pentru a îmbunătății aderența și a evita derapajele necontrolate se recomandă purtarea în portbagaj a unor greutăți, de exemplu poți folosi saci cu nisip pe care îi vei așeza deasupra axei roților din spate.

4. Fii atent întotdeauna la vehiculul din fața ta și păstrează o distanță considerabilă față de acesta. De regulă această distanță trebuie să fie dublă față de condițiile normale de condus. Dacă păstrezi această distanță vei putea opri autovehiculul la timp pentru a evita eventualele coliziuni sau derapaje.

5. Condu ușor și cu prudență. Nu contează câtă experiența ai, atunci când circuli cu mașina pe suprafețe cu gheață sau cu zăpadă, întotdeauna vor exista situații neprevăzute, de aceea trebuie să conduci prudent. Anticipează virajele și opririle pe care le vei face pentru a le executa cât mai lin. Niciodată să nu accelerezi brusc, mai ales în viraje, unde este recomandată decelerarea(reducerea vitezei prin eliberarea pedalei de accelerație).

6. Dacă vrei să oprești mașina apasă pedala de frână ușor, frânarea nu trebuie făcută brusc. Când autovehiculul este dotat cu sistem de frânare anti-blocare(abs), cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a opri mașina rapid este să apeși pedala de frână cu o presiune constantă. Sistemul ABS va menține aderența iar tu vei fi capabil sa controlezi mașina în timpul frânării. În cazul în care în care autovehiculul nu este dotat cu sistem ABS iar la frânare roțile se blochează, eliberează pedala de frâna și apoi o realeși ușor. Nu încercați să virați cu autovehiculul al căror roți sunt blocate la frânare sau sunt aproape să se blocheze. Atunci când aveți în față un obstacol, pentru a evita coliziunea cu acesta, trebuie să eliberezi frâna, atât cât să deblochezi roțile și să ocolești ușor obstacolul fără a accelera.

7. Sunt situații în care conducătorii auto nu pot controla derapajele. În cazul în care la frânare, sau în alte situații, autovehiculul derapează, trebuie să eliberezi pedala de frâna/accelerație și să virezi ușor în sens invers derapări și reaccelerezi doar după ce ai stabilizat mașina.

Utile:

  • Ia cu tine o găleată cu capac plină cu nisip amestecat cu sare, dar și o lopată. Când rămâi blocat în zăpadă aruncă la roțile cu tracțiune acel amestec de nisip cu sare și aderență va fi sporită, deseori reușind să ieși din încurcături.
  • Ia cu tine un set de cabluri electrice pentru situația în care bateria se descarcă. O să găsești destui oameni care vor să te ajute, dar nu toți au la ei cabluri electrice.
  • îneacă să nu oprești vehiculul de tot atunci când este aglomerat, mai ales când urci în pantă. Dacă te oprești în pantă, plecarea de pe loc este greoaie sau uneori imposibilă din cauza derapajului. Așa că menține avântul atunci când urci pe drumurile cu gheață sau zăpadă.
  • Umple rezervorul cu combustibil. Îți va fi de folos în cazul în care rămâi blocat, complet izolat, iar pentru o perioadă de timp poți folosi sistemul de climatizare al mașinii pentru a te încălzii.
  • Întotdeauna să fi precaut, chiar dacă drumul pare curat acesta poate avea gheață pe care nu o poți observa. Dacă lumina farurilor sau a stopurilor mașinilor din față reflectă puternic din carosabil, sunt șanse mari să fie gheață.
  • Testează condițiile de drum. Chiar înainte de a pleca la drum accelerează, dar nu foarte tare, apoi frânează. Acest lucru îți va oferi o percepție bună despre starea carosabilului. Fiind conștient de condițiile de drum, te va ajuta să iei decizii bune în situații neprevăzute.

Atenție!:

  • Dacă vrei să schimbi banda de circulație iar pe carosabil s-au creat șanțuri de gheață, redu viteza de deplasare și efectuează manevra foarte lin. Bruscarea volanului în astfel de situații va face ca mașina să derapeze necontrolat.
  • Chiar dacă ești un șofer cu experiență și ai o mașină capabilă, ține cont că nu toți participanți la trafic sunt asemenea ție. Aceștia pot fi mai puțin pregătiți sau capabili să își controleze bine mașina pe timp de iarnă. Așa că trebuie să circuli cu atenție sporită, anticipând manevrele imprudente ale celorlalți participanți la trafic.
  • Țineți cont că autovehiculele cu tracțiune integrală (tracțiune pe toate roțile) va ajuta doar la plecarea de pe loc. La frânare sau la viraje această funcție nu va ajuta cu nimic.
  • Nu ține autovehiculul pe funcția de tracțiune integrală(4x4) tot timpul. Majoritatea au tracțiune pe două roți, iar la nevoie poți activa funcția 4x4. Folosirea funcției 4x4 tot timpul, va uza inutil trenul de rulare și va reduce durata de viață a autovehiculului.
  • Nu parca mașina în pantă. Este posibil ca din cauza gheței să alunece la vale, aceasta va fi de neoprit.

 

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.