Portretul-robot al șoferului periculos

Portretul-robot al șoferului periculos

Portretul-robot al șoferului periculos

Cei mai periculoși șoferi în trafic au cel mult 24 de ani, conduc bolizi cu mulți cai putere și cred că nimic nu le poate sta în cale când sunt la volan. Așa arată portretul-robot făcut de polițiști și instructori auto. Iar statisticile confirmă - mai mult de un sfert din accidentele grave sunt produse de tineri.

 

Șoferul de care trebuie să ne ferim are până în 25 de ani și a luat permisul imediat după majorat. Părinții i-au făcut cadou o mașină cu mulți cai putere, deloc compatibilă cu doza de inconștientă a posesorului.

O mică neatenție a unui conducător auto în trafic. Se uită în altă parte, face altceva decât să fie atent în față. Așa se produc foarte multe accidente. Un SMS scris la volan mărește de 23 de ori riscul unui accident.

„Toate studiile arată că produc cele mai multe accidente cei între 18 și 24 de ani, fiind acuzat de către instructori că nu avem școli de șoferi, ci avem școli de luat permisul”, spune Titi Aur, fost pilot profesionist, în prezent instructor auto.

E o teorie confirmată și de oamenii legii.

„Tinerii sunt vinovați de producerea a 27% din totalul accidentelor rutiere grave”, spune Florentin Bracea, directorul Direcției Rutiere.

„Tinerii care au recent permis de conducere sau au de ceva timp - 5, 6, 7 ani - încearcă să braveze în trafic, sa meargă cu viteză, sunt dornici de a merge cu viteza, dar nu au o poziție corectă în scaun la volan și nicio poziție corectă a mâinilor pe volan”, arata Sorin Badica, instructor auto.

Specialiștii spun că principalele cauze ale accidentelor sunt neadaptarea vitezei la condițiile de mers și neacordarea de prioritate. În toate aceste situații, șoferii pot să își salveze viața dacă folosesc în mod corect centura de siguranță.

În primele 11 luni ale anului, în România s-au produs aproape opt mii de accidente grave. Bilanțul e dramatic - peste 1.700 de morți și 7.500 de râniți.

(sursa: Digi24 TV)

 

1 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.