Indiferent de intensitatea traficului, se va respecta semnalul semaforului cu prioritate față de indicatoarele de reglementare de prioritate („Drum cu prioritate”, „Cedează trecerea” și „Oprire”).
La intersecția dirijată prin semnale luminoase în care sunt instalate și indicatoare de reglementare de prioritate („Drum cu prioritate”, „Cedează trecerea” și „Oprire”), conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnalele luminoase cu prioritate față de indicatoarele de reglementare de prioritate.
Semnificația Indicatoarelor de reglementare de prioritate se va respecta în situația în care semafoarele nu funcționează, sau acestea funcționează pe culoarea galbenă intermitentă.
Indicatoarele de reglementare de prioritate se pot monta, fie pe același suport cu semaforul electric, fie pe un suport separat sau chiar pe un stâlp. Modul de amplasare a acestora nu influențează ordinea în care se respectă semafoarele și indicatoarele. Prin urmare, indiferent dacă indicatoarele sunt sau nu instalate pe același suport cu semaforul sau pe un alt suport, se va respecta semnalul semaforului cu prioritate față de indicatorul de reglementare de prioritate ce îl însoțește.
Răspunsul corect este: B
Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.
OUG* - Articolul 29
(1) Circulația pe drumurile publice se desfășoară în conformitate cu regulile de circulație și cu respectarea semnificației semnalizării rutiere realizate prin mijloacele de semnalizare, semnalele și indicațiile polițistului rutier care dirijează circulația, semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore, de semnalizare temporară și semnalele conducătorilor de vehicule.
[...]
OUG* - Articolul 31
Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate:
a) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b);
c) semnalizarea temporară și/sau indicatoarele electronice, care modifică regimul normal de desfășurare a circulației;
d) semnalele luminoase sau sonore;
e) indicatoarele;
f) marcajele;
g) regulile de circulaţie.
Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.
* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
Lasă un comentariu