Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)

% din tot PASUL 3 (0 din 475)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)
Întrebarea 132 din 475

Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se aplică în cazul:

A nerespectării interdicţiei de a deschide uşile autovehiculului în timpul mersului;
B utilizării detectoarelor antiradar;
C nerespectării regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Se interzice conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai să deschidă ușile vehiculului sau tramvaiului în timpul mersului, să pornească de pe loc cu ușile deschise. Nerespectarea interdicției de a deschide ușile autovehiculului în timpul mersului constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni. Pentru această faptă NU se suspendă dreptul de a conduce.


Pentru varianta  B 

Montarea sau folosirea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar este permisă, acestea se numesc DETECTOARE-RADAR sau DETECTOARE-ANTIRADAR. Detectoarele radar doar detectează prezența aparatelor radar cu care se măsoară viteza și avertizează conducătorul auto despre existența unui astfel aparat radar în zonă, acestea fiind permise de lege.

Legea interzice montarea sau folosirea dispozitivelor care perturbă funcționarea normală a dispozitivelor radar cu care se măsoară viteza APARATE-ANTIRADAR. Acestea bruiază undele aparatului radar cu care se măsoară viteza și perturbă funcționarea acestora, de aceea sunt interzise, folosirea lor se consideră contravenție.

Trebuie reținut că DETECTOARELE-RADAR sunt permise, iar APARATELE-ANTIRADAR sunt interzise.


Pentru varianta  C 

Nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană se sanctionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile.


Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu Obligațiile și Interzicerile conducătorilor auto --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării
Găsiți aici lecție video cu alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) --> Codul Rutier - Alte sancțiuni
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 1-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 1
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 2-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 2
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 3-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 3
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 4-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 4

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 148

Se interzice conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai:
6. să deschidă ușile vehiculului sau tramvaiului în timpul mersului, să pornească de pe loc cu ușile deschise;

OUG - Articolul 101

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
14. pornirea de pe loc a autovehiculului sau tramvaiului cu ușile deschise, circulația cu ușile deschise ori deschiderea acestora în timpul mersului; deschiderea ușilor autovehiculului atunci când acesta este oprit sau staționat, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranța deplasării celorlalți participanți la trafic;


Pentru varianta  B 

OUG - Articolul 44

(4) În circulaţia pe drumurile publice se interzice deţinerea la vedere, montarea şi folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonoră şi luminoasă pe şi în alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32 alin. (2), precum şi deţinerea, montarea sau folosirea pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcţionare a dispozitivelor de supraveghere a traficului.

(5) Conducătorii de autovehicule pot fi avertizaţi de poliţia rutieră în legatură cu prezenţa în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei, prin mass-media sau panouri de avertizare. Conducătorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei.


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 101

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
c) nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana;

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.