Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 747 din 1200

În acest caz:

A trebuie să permiteți trecerea autocamionului;
B aveți voie să virați înaintea autocamionului;
C trebuie să permiteți numai trecerea autoturismului.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

În situația dată, întâlniți o intersecție în care circulația este dirijată cu indicatoare de reglementare de prioritate și întâlniți indicatorul “Drum cu prioritate” însoțit de panoul adițional care vă indică direcția drumului cu prioritate.

Pe drumul cu prioritate circulați dumneavoastră și autocamionul, autoturismul vine de pe un drum fără prioritate și trebuie să acorde prioritate de trecere.

Între dumneavoastră și autocamion, amândoi întâlnind indicatorul “Drum cu prioritate”, s-a creat o situație de egalitate, situație în care dumneavoastră virând către stânga părăsiți drumul cu prioritate și trebuie să îi acordați autocamionului prioritate de dreapta.

Prin urmare, în situația dată trebuie să permiteți trecerea autocamionului, după care vă puteți continua deplasarea.

Răspunsul corect este: A

INFO: Cum știm ce indicator are cel care vine din față? Observând panoul adițional care indică direcția drumului cu prioritate prin linia îngroșată, trebuie să înțelegem că cel care vine din față și cel care vine din stânga au instalate indicatoare de pierdere de prioritate, fie „Cedează trecerea” fie „OPRIRE (STOP)”. Indiferent pe care dintre cele două indicatoare le întâlnesc, trebuie să acorde prioritate celor care vin de pe drumul cu prioritate. Prin urmare, chiar dacă nu se observă forma indicatorului celui care vine din față, cu ajutorul panoului adițional suntem informați că acesta are indicator de pierdere de prioritate.


Recomandări:
Explicațiile complete ale indicatoarelor --> Drum cu prioritateCedează trecerea, OprireDirecția drumului cu prioritate 1 și Direcția drumului cu prioritate 2
Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare
Prioritatea de trecere acordată prin lege - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 59

[...]
(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta.
(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.
[...]

Regulament** - Articolul 129

(1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificaţia: "Drum cu prioritate", "Intersecţie cu un drum fără prioritate" sau "Prioritate faţă de circulaţia din sens invers" are prioritate de trecere.
(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţievehiculul care vine din dreapta are prioritate.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

26 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.